Хамелеон: головні ознаки, середовище проживання і характеристики тваринного класу плазунів

Вид ящірок під назвою хамелеон прославився завдяки своїм зовнішнім виглядом і вмінню змінювати забарвлення тіла. Назва має давньогрецькі корені і перекладається як «земляний лев». Вивчення копалин скам’янілостей показує, що ця тварина існує на землі вже більше 30 млн років.

хамелеон

Опис і особливості будови

Тварина хамелеон відноситься до загону лускатих з класу плазунів. Всього налічується 193 види цих ящірок. Вони складають сімейство, що складається з 11 пологів.

Земляний лев не відрізняється великими розмірами. Найбільший представник сімейства має довжину не більше 60 см, а найменший – близько 5 см.

Характеристика хамелеона:

Також рекомендуємо прочитати:

гарний хамелеон

  1. Голова має форму шолома з піднесеним потилицею. У самців вона прикрашена мальовничим гребінцем або наростами у вигляді горбів або рогів.
  2. Лапи пристосовані для лазіння по гілках дерев і рослин, досить довгі.
  3. Пальці, зрощені в дві групи, схожі на клешні.
  4. Хвіст у більшості видів довгий, товстий біля тулуба і тонкий в кінці. Часто закручується в спіраль і допомагає при лазінні.
  5. Очі прикриті зрощеними століттями з отвором для зіниці. Вони мають унікальну будову і дають до хамелеона круговий огляд простору. Органи зору здатні рухатися незалежно один від одного і при необхідності фокусуватися на вибраному об’єкті.
  6. Мова має унікальну будову. Він здатний розтягнутися на відстань вдвічі більше довжини тіла ящірки. Використовується для полювання на комах.

Головною ознакою хамелеона, безумовно, є його дивовижна здатність до мімікрії. Особливості будови шкіри дозволяють плазує змінювати свій колір під впливом зовнішніх подразників.

Багато людей тримають цих дивовижних ящірок. Однак перед тим як заводити у себе вдома настільки екзотичну тварину, необхідно побільше про нього дізнатися. Адже далеко не всі знають, до якого класу належить хамелеон – земноводние або плазуни.

Харчування і спосіб життя

Звичне середовище проживання хамелеонів – це гілки дерев. Там проходить все життя цих химерних ящірок. На землю вони спускаються вкрай рідко, в шлюбний період або за водою. Все тіло цих плазунів створено мільйонами років еволюції для лазіння. Через це на рівній поверхні вони відчувають себе не дуже комфортно і пересуваються незграбною хитається ходою.

Що їсть хамелеон

Хамелеон – денна тварина. Велику частину часу він проводить, вичікуючи здобич, вчепившись лапками в гілку або стебло. При необхідності може досить швидко переміщатися в заростях рослин. Зустрічаючи тварин, які можуть створити загрозу життю, він змінює забарвлення, надувається і шипить, приймаючи страхітливий вигляд.

Основний раціон земляного лева складають всілякі комахи. Великі види іноді полюють на невеликих птахів, ящірок і гризунів. Головний інструмент хамелеона для добування їжі – його унікальну мову.

Процес полювання:

Де живе хамелеон

  1. Закамуфльована ящірка нерухомо сидить, міцно вчепившись лапками в гілку.
  2. Очі щомиті обертаються в різні боки, скануючи навколишній простір.
  3. Помічаючи відповідну видобуток, хамелеон наводить приціл і визначає відстань, фокусуючи обидва ока на комаху.
  4. Потім він буквально вистрілює своїм липким мовою і хапає здобич.
  5. Мова з спійманої їжею миттєво повертається назад в пащу ящірки.

Все це відбувається блискавично, весь процес триває не більше половини секунди. Хамелеон легко може відрізнити комах, придатних в їжу, від отруйних.

Ареал і розмноження

Зустріти хамелеона найчастіше можна в тропічних джунглях або савані, деякі види мешкають в степу і навіть пустелі. Хоча більшість ящірок цього сімейства живе в гілках і трав’янистих заростях, існує кілька наземних видів.

поширення:

Як спить хамелеон

  • африканська материкова частина, на півдні від Сахари;
  • південна Європа;
  • острів Мадагаскар;
  • Північна Африка;
  • Шрі Ланка;
  • Близький Схід;
  • південна Індія.

Хамелеони, як правило, одинаки. Лише деякі види воліють створювати гареми, що складаються з самця і кількох самок.

Шлюбний період трапляється двічі на рік. Намагаючись продовжити свій рід, самці влаштовують запеклі поєдинки між собою, завдаючи серйозні травми своїм конкурентам. Через певний час після спарювання самка починає відкладати яйця. Налічується їх від 15 до 60 штук.

Яйця закопуються в землю або підвішуються на гілках для дозрівання. Інкубація, в залежності від виду, триває від 3 до 10 місяців. Деякі представники сімейства хамелеонів живородні.

Вилупилася потомство повністю готове до самостійного життя. Хамелеони, як правило, не дуже хороші батьки, вони не турбуються про своїх новонароджених нащадків. Через це багато дитинчата стають легкою здобиччю для більших хижаків.

Ссылка на основную публикацию