Яка найменша птах в світі: список крихітних пернатих Землі

Ми настільки звикли до щебетання птахів за вікном, що навіть і не замислюємося, що серед пернатих є свої ліліпути і велетні, красені і чудовиська, хижаки і зерноядние. Якщо уявити, що птахи перестануть співати, то світ відразу немов оглухне, втратить можливість чути їх дивний спів.

Гуляючи на природі, ми і не підозрюємо, що такі прекрасні звуки можуть видавати зовсім маленькі крихти. Давайте ж познайомимося і з’ясуємо, яка найменша птах в світі.

Мініатюрні крихти серед пернатих

На землі проживає величезна кількість видів птахів, серед яких є великі і маленькі, літаючі і бігають. Так ось, якщо розглядати зовсім крихт в світі птахів, то, поза всяким сумнівом, першість належить колібрі. Колібрі

Під такою назвою криється ціле сімейство птахів, яке включає велику кількість видів. Давно їх європейці, коли тільки побачили в перший раз, брали за великих комах. Тільки потім з’ясувалося, що це зовсім не членистоногі, а цілком теплокровні крилаті створіння. Серед цих птахів є не тільки малюки, а й цілком пристойних розмірів, наприклад, з нашу ластівку.

Більшість, якщо і знають, що колібрі – це найменші птиці, але, мабуть, далі цього пізнання не йдуть. Всі види з цього сімейства досить гарні, оперення на сонці переливається, ніби самоцвіти.

Яка пташка, таке ж і гніздечко. Це просто неймовірно, але своє майбутнє потомство колібрі висиджує в гнізді розміром всього з волоський горіх. Незважаючи на свої мініатюрні розміри, пташка відчайдушно захищає своє гніздо, нападаючи навіть на змій. При цьому вона встромляє свій гострий, як голка, дзьоб прямо в око або ніс кривднику.

Але, виявляється, що у колібрі є гідний суперник в плані розмірів – це маленький вудстар, який проживає в Еквадорі і Перу. Відомостей про нього набагато менше, ніж про його конкурентів, але деякі вчені-орнітологи вважають, що він цілком може позмагатися з корольком в мініатюрності. Вудстар

Крилата дюймовочка бажає з вами познайомитися

Найменшим представником на землі є вид колібрі-бджілка. Мешкає ця дівчинка на Кубі, розміри її всього 5-6 сантиметрів від кінчика хвоста і до дзьоба, а вага просто непомітний, близько 1,5-2 грам.

Їжею для такого маленького створення служить тільки нектар квітів, благо в тому райському місці, де проживає колібрі, цього достатньо. Видобуває вона його за допомогою свого довгого дзьоба і роздвоєного язичка. Скільки треба сили, щоб на льоту зависнути на кілька хвилин практично в нерухомому стані для підкріплення. Щоб не впасти, колібрі доводиться при цьому настільки інтенсивно змахувати своїми крильцями, що вони стають практично непомітними. Колібрі-бджілка

Не поступається за розмірами ще одна колібрі – муха. Проживає вона на Ямайці і Гаїті, але на відміну від своїх мініатюрних родичів, вона пристойно співає, а не тільки цвірінчить, та й в їжі не настільки вибаглива, може перекусити не тільки нектаром, а й попалися під дзьоб комахами.

Цікаві факти про маленьких крихтах

Виявляється, що найменші пташки не тільки славляться своїми крихітними розмірами. Про них можна сказати ще багато цікавого, наприклад:

  • Серед пернатих колібрі славляться своїм незгідливим характером, навіть всередині свого сімейства можуть вчинити розбирання. Якщо самці щось не подобається в поведінці її обранця, вона, не замислюючись, може вдарити його своїм гострим дзьобом.
  • Самець колібрі має більш строкату забарвлення, на тлі такого красеня самки просто блякнуть.
  • Ніхто з пернатих у всьому світі не здатний лазити по деревах взад і вперед, назад і в бік, а ось колібрі можуть, причому цілком віртуозно.
  • Незважаючи на свої мініатюрні розміри, пташка може розвивати швидкість до 80 км на годину.
  • Навіть в стані спокою серце колібрі б’ється з частотою 500 ударів на хвилину, а якщо малятко відправляється в політ, то цифра підскакує до 1200.
  • Колібрі – одна з найбільш ненажерливих птахів, за день вона може з’їсти більше за власну вагу в кілька разів, а пити більше 120 разів.

Виходить, що «зовсім крихта» і «беззахисна» – це не синоніми. Колібрі тому підтвердження.

Російські діти в світі птахів

Виявляється, що і в України є свої пернаті крихти. До таких, якщо вірити інформації в науково-популярній літературі, відносяться:

  1. Корольок.
  2. Кропивник.

Корольок – це також досить велика група птахів, яка включає кілька видів. Так ось серед них найменшим вважається не той з жовтою
голівкою, якого найчастіше можна бачити в наших лісах, а червоноголовий корольок. Цей вид вважається досить рідкісним і мешкає тільки в Псковській і Калінінградської області. Розміри крихти всього 8-9 сантиметрів, а вага всього 5 грам. корольок

Якщо порівнювати вагу, то з корольком можуть позмагатися пеночки, наприклад, корольковая і зарничка, їх вага всього 5 грам, але більші розміри.

Корольки за своїм способом життя дуже нагадують всім нам відомих синичок. Вони також не відлітають у теплі краї, а іноді можуть навіть об’єднуватися з синицями, пищухами, повзики в зграї і кочувати по лісах у пошуках корму.

За корольками відразу йде кропив’яник, його довжина всього 10,5 сантиметрів, але зате вага більше, ніж у деяких більших пташок. Вони також є одними з найбільш маленьких птахів в нашій країні. Ці крихітні створення знаходять собі прожиток на ялинках і соснах. Вони так віртуозно зависають біля ялинових лап і уважно виглядають собі жучків і павучків. Кропивник

мініатюрні хижаки

Якщо розмова заходить про хижих птахів, то відразу представляються величезні шуліки, соколи з великим дзьобом і гострими кігтями. Але серед сімейства м’ясоїдів, виявляється, є і зовсім крихти, розміри яких не заважають вести такий спосіб життя.

Наймініатюрнішими серед пернатих хижаків на землі вважаються:

  • білолобий сокіл-крихітка;
  • чорноногих сокіл-крихітка.

білолобий сокіл-крихта

Обидва ці види мешкають в Азії. Довжина тіла у них всього 14-15 сантиметрів, вважаючи пятисантиметровий хвіст. Основу їх раціону складають:

  • бабки,
  • метелики,
  • ящірки,
  • більш дрібні птахи.

Напевно, зрозуміло, що з більш великою здобиччю їм просто не впоратися, тому що вони не зможуть забрати її в своїх лапах.

Ці крихти красуються на сторінках Книги рекордів Гіннеса. По праву туди ж претендує і ще один нічний хижак – сичик-ельф. До розмірів великої сови йому дуже далеко, так як його розміри всього 14 сантиметрів. сичик-ельф

Проживають ці маленькі совки в Мексиці і харчуються комахами і скорпіонами. Полюють вони виключно в нічний час. Незважаючи на те, що Сичик не можна назвати справжніми хижаками, вони також по праву можуть займати призове місце серед мініатюрних хижих пернатих.

Ось тепер стало зрозуміло, яка найменша птах, виявляється, можна скласти пристойний список таких мініатюрних крихт в світі пернатих. Їх крихітні розміри ніяк не заважають їм існувати серед своїх більших родичів, а в деяких випадках навіть і в чомусь здобувати перевагу.

Ссылка на основную публикацию