Чи можна дарувати ікони?

Ікона – в християнському віровченні божественне зображення осіб або сюжетних явищ Біблії або церковного життєпису.

У грецькій мові означає образ або зображення. Ікона винятковим складом через зображення передає інформацію зрозумілу кожному віруючому. Через образ святого люди звертаються до Бога в собі. Це святиня, яка допомагає людським душам долати нагальні випробування і негаразди. Тому сама свята православна ікона може стати найкращим підношенням для рідних створінь.

думка церкви

Церква допускає таку ймовірність підносити в подарунок ікони самим своїм близьким і коханим людям.

– Дарувати святі образи люди почали здавна. Ікони прикрашалися дорогоцінним камінням в золотом або срібному вбранні. Таке підношення дійсно ставало дорогим і безцінним даром. Образ ставили в святому кутку хати так, щоб його було видно що входять гостям.

– Сьогодні святе письмо творять на простому і доступному матеріалі, але сучасне зображення не перестає нести в собі божественне благоліпність і моральну чистоту. Тому їх продовжують дарувати, вкладаючи в подарунок свою любов. Церковні служителі радять нести благостиня як піднесення, здатного допомогти людині в очищенні своїх помислів і залученні до великого.

– Немає необхідності брати до уваги погані знаки, якщо є щире бажання зробити приємний подарунок милим серцю людям. Підносити дар треба з наповненою світлом душею і благими помислами.

– Дарувати такого роду подарунки треба з певною обережністю. Адже, тому, кому хочуть зробити таке неординарне піднесення, може бути адептом іншого віросповідання. Користі від такого приношення не буде.

Для якої мети даруються ікони

Подарунок святині говорить про прояв щирої поваги й симпатії.

А оце презент подавався в урочистих випадках: в день весілля, на водохреща, при заселенні в нову оселю. Батьки молодят, хресні батько або мати, близькі родичі вважали, що подібним чином відбувається захист від недоброго ока, хвороб і можливого шкоди повсякчас, і їхні будинки. У теперішній час ніхто не надає значення забобонам, тому дарування святого образу розцінюється, як творчий вчинок.

Служителі церкви радять підходити в такому випадку розумно:

– новонародженим і в день народження підносити ікони, пов’язані з ім’ям або Ангелом Хранителем;

– хворій людині подарувати божественний лик, що підтримує фізичні сили і душевну рівновагу;

– товаришам по службі і керівникам дарувати образу, а хто поблагословить роботу і бізнес;

– перебувають у законному шлюбі приносити в дар лики, що оберігають родину;

– молоді – юнакам і дівчатам дарувати зображення святих праведників

– обдаровувати святинями молодих в день одруження дозволяється батькові і матері наречених. Дівчині має підносити лик Божої Матері, а молодій людині – Сина Божого;

– допомогти таким подарунком знайти життєву опору родичу, який далекий від Бога і не бачить іншого виходу, як ганити свою долю.

що дарувати

Існують образу для чоловіків, і є – виключно для жіночої статі.

Дар прекрасній статі:

– позбавить від захворювання і дасть благоденство в родині Казанська ікона.

– лікує серцеві недуги і зберігає благополуччя в шлюбі Володимирська ікона.

– звільнить від сумних дум і вбереже сімейне вогнище від лиха ікона Богородиці Троєручиці.

– захистить від душевної та тілесної хвороби Іверська ікона.

– допоможе жінкам, що моляться про вагітність, сімейному добробуті Віфлеємська ікона

Що дарувати сильній статі:

– Спас Нерукотворний (лик Христа) – подарунок тим, хто не може часто бувати в церкві, допомагає у всіх справах роду людського.Микола Спаситель

– Лик Святителя Миколи охороняє мандрівників і тих, хто в дорозі.

– Ікона Ангела Хоронителя оберігає від спокус і напастей.

– Лик Святого Покровителя в справах підтримає в небезпечній обстановці.

Православна церква вважає, що з освяченою іконою приходить в будинок божа благодать.

існують правила дарування, встановлені церквою:

– обдаровувати святими образами можливо до різних подій,

– величезної божої силою володіють ікони, присвячені знаменним віх в житті людини такі, як народження, весілля, хрещення.

Чи допускається прийом ікони в подарунок?

У більшості випадків святий образок найімовірніше прийняти в якості подарунка.

– немає необхідності боятися забобонів і чуток про те, що дарованому ікона приносить псування людині і його близьким. Як правило, такий дар можуть зробити лише споріднені душі. Якщо з’явилися побоювання, краще сходити до церкви і освятити дороге підношення.

– зображення святих не зовсім традиційний сувенір. Прості слова вдячності дарувальнику обов’язково віднести і Богу і прикласти своє чоло до вигляду Святого. В такому випадку божа благодать матиме своє дійство для винуватця торжества.

– прийняти рішення приймати чи ні ікону в якості подарунка від незнайомих людей, може тільки сама людина.

– якщо є почуття, що подарунок відплачується від чистого серця, то треба приймати дар, щоб не образити люблячих людей.

– якщо з’являється незручність і занепокоєння, то варто ввічливо відхилити презент. Прийнявши святиню в дар, не так просто потім від подарунка відмовитися. Викидати або знищувати ікону не слід. Це сильне гріх.

– кращий спосіб позбавлення від незручного підношення – віддати церкви.

Ссылка на основную публикацию