Африканський страус (50 фото): як виглядає чорний, які ноги і скелет

Африканський страус вважається найбільшою птахом на планеті. Він є унікальною особиною. Це птах, яка насправді не здатна літати, вона не має кіль. У страусів всього 2 пальця на ногах. Це теж є особливістю африканських страусів.

Африканський страус вважається найбільшою птахом на планеті

опис птиці

Назва африканського страуса з грецької перекладається як «горобець-верблюд». Така назва пов’язана з деякими особливостями зовнішнього вигляду тварини. Наприклад, чорний страус має такі ж виразні очі, як і у верблюдів. Вони обрамляются красивими віями. Крім того, ще є й інші подібності з верблюдами. Наприклад, це стосується наявності грудної мозолі, двох пальців на лапах. Що стосується порівняння з горобцями, то це, швидше за все, пов’язано з крилами – вони невеликі і погано розвинені.

Він є єдиним представником Страусоподібні загону. Відноситься до сімейства страусових і роду страусів. Відноситься до підкласу безкілевих птахів. Що стосується охоронного статусу, то ці особи викликають найменші побоювання.

Також рекомендуємо прочитати:

Розміри птиці вражаючі. Страус вважається найбільшою птахом у світі. У висоту особина може досягати 2,6 м, а його маса перевищує навіть 150 кг в деяких випадках. Але, як правило, у більшості особин вага становить приблизно 50 кг. Причому самки трохи дрібніше самців.

Скелет цієї птахи не пневматичен. Винятком є ​​тільки стегнова кісткова структура. Кінці лобковихкісток зрослися, що призвело до утворення закритої форми таза. Це не властиво іншим птахам.

Розміри птиці вражаючі. Страус вважається найбільшою птахом у світі

Страуси Африки відрізняються досить щільним статурою. У них витягнута шия, голова уплощена і має невеликі розміри. Дзьоб рівний. Він відрізняється плоскою формою, досить широкий. На дзьобі має освіту роговий тканини, але воно досить м’яке. Очі великі. На верхньому столітті безліч довгих вій.

У страусів повністю відсутня кіль – це виріст на грудині, який характерний для інших птахів. При цьому грудина у цих незвичайних представників досить погано розвинена. На ній є оголені зони з товстим шкіряним покривом. Це і є спеціальна мозоль на грудях, яка є опорою в ті моменти, коли птах укладається на грунт.

Передні кінцівки – це крила, але вони недорозвинені. На кожному крилі має по 2 пальця, на яких є кігтики, причому досить гострі. Задні ноги страуса дуже сильні. У них добре розвинена мускулатура, так що вони дуже сильні. Є по 2 пальця на кожній нозі, причому тільки на одному з пальців присутній незвичайне кільце, яке є опорою, коли птах бігає.

Оперення цього птаха відрізняється крихкістю і кучерявістю. Воно практично рівномірно розподіляється по тулубу особини. На шиї, задніх кінцівках і голові практично відсутні пір’я. Тут є тільки закороткі пух. На дотик він дуже м’який. Пір’я у страусів відрізняються досить простим будовою. Їх борозни майже не зчеплені між собою, так що опахала не формуються. Але самі по собі пір’я дуже красиві. До того ж їх дуже багато. Згідно з дослідженнями, особина має приблизно 15 махових пір’їн, які відносяться до першої категорії, 21-23 пір’їнки другої категорії і до 60 пір’я рульового типу.

Передні кінцівки – це крила, але вони недорозвинені

Самця і самку відрізняти дуже просто. У перших оперення чорного відтінку. Винятком є ​​тільки крила і хвіст, вони у страуса білуваті. А ось самки зовні досить непоказні. У них переважно сіро-буре оперення, а крила і хвіст мають брудний сірувато-білий відтінок.

Життя африканського страуса (відео)

види стресів

Практично кожна людина знає, як виглядає страус. Але існує кілька різновидів цього птаха. Раніше популяція була набагато більше, але через винищення кількість стресів значно скоротилося. Зараз відомий тільки 1 вид, який включає 4 підвиди. Вони мешкають на території Африки.

Наприклад, страус звичайний, який ще називається североафриканским. Його відмінною рисою є те, що голова повністю лиса. Особи цього підвиду вважаються найбільшими серед всіх страусів. Їх зростання може досягати 2,75 м, а відомий максимальна вага склав 155 кг. На шиї і кінцівках оперення має яскравий червоний відтінок. Яєчна шкаралупа покривається тонкими пористими промінчиками, які утворюють малюнок у вигляді зірки.

Раніше страуси цього підвиду проживали на території з великою площею. Вона охоплювала весь захід і північ Африки. На даний момент місце проживання цих птахів сильно скоротилося в розмірах. Зараз зустріти північноафриканської страуса можна тільки в декількох країнах цього континенту: Чад, ЦАР, Сенегал і Камерун.

Є і масайскіе страус. Батьківщиною страусів масайскіе підвиду є східна частина Африки. Наприклад, зустріти таких особин можна в Кенії, Ефіопії, Танзанії, Сомалі. Відмінною особливістю таких птахів є те, що в період розмноження у них шия, крила і лапи стають яскраво-червоними. А ось в решту часу вони мають рожевий відтінок.

А ось сомалійських страусів на основі аналізів ДНК виділяють в окремий підвид. На голові цих особин теж є лисина, як у представників звичайного підвиду. Але кінцівки і шия у них має блакитний або сірий відтінок шкірних покривів. А ось у самок пір’я дуже яскраві, коричневі.

Сомалійських страусів можна зустріти в південній частині Ефіопії, північно-східній частині Кенії і, звичайно ж, в Сомалі. Місцеві племена називають цих птахів горайо. Ці страуси живуть або поодинці, або в парах.

Що стосовно такого виду, як південний страус, то ці особи теж мають на шиї і кінцівках оперення сіруватого відтінку. Проживають представники підвиду південних страусів в південно-західній частині Африки. Переважно це Замбія, Ангола, Намібія, Зімбабве і Ботсвана.

Галерея: африканський страус (25 фото)

Спосіб життя

Страуси вважаються всеїдними. Молоді особини воліють їжу тваринного походження, а дорослим потрібні різні рослини. Зазвичай в раціон входять різні насіння, пагони, трави, квіти, суцвіття, плоди. Причому їх структура може бути і досить жорсткою. Але дорослі особини теж не є вегетаріанцями. Якщо є можливість, вони не відмовляються від різних дрібних гризунів, частин інших тварин, які залишилися після трапези хижаків. Страуси можуть харчуватися і комахами, ящірками.

Для пережовування їжі у страусів нічого не передбачено, так що для того, щоб поліпшити процес травлення, вони їдять дрібні камені і пісок. Також вони можуть проковтнути і інші неїстівні об’єкти на зразок трісок, металевих предметів (наприклад, цвяхи), пластика.

Ще встановлено, що страуси можуть голодувати кілька діб поспіль. Вони здатні протягом довгого часу обходитися без води, як і верблюди. Цим птахам досить соку трави, яку вони їдять. Але коли особини отримують доступ до води, то краще пити довго і з полюванням. Крім того, вони дуже люблять купатися.

Страуси намагаються уникати місць з тропічним кліматом, так що вологі лісу їм не підходять. Вони живуть в місцях з трав’янистим ландшафтом. Також підійдуть пустелі, які розташовуються в південному і північному напрямку від екваторіальних лісів. Але в будь-якому випадку місцевість повинна бути відкритою.

Ці африканські птахи живуть спочатку поодинці, а потім за краще селитися парами з дитинчатами. Зазвичай в зграї 1 самець, до 5 самок і їх пташенята. Іноді чисельність зграї може досягати навіть 30 особин. Молоді особини воліють селитися групами, причому її чисельність може досягати 100 особин.

Часто страусів доводиться ділити територію разом з антилопами і зебрами. До речі, такі сусіди цілком ладнають між собою. Вони навіть можуть подорожувати разом з савані. Страуси живуть досить довго, особливо в хороших умовах, можуть доживати до 70-80 років.

Так як у страусів високі лапи і відмінний зір, то хижаків вони помітять відразу. Після цього вони починають швидко тікати. У довжину у них кроки до 4 м. Ці птахи можуть розвивати швидкість до 70 км на годину. Ці особини здатні різко змінювати напрямок руху, при цьому швидкість зовсім не змінюється. До речі, навіть пташенята не поступаються в спритності і швидкості дорослих особин. Вони можуть розганятися до 50 км на годину.

Ворогами страусів вважаються гієни, шакали, а також птахи-падальщики. Наприклад, стерв’ятник може захоплювати великий камінь і кидати його в яйця страусів. Так триває кілька разів, поки на тім не з’явиться тріщина. Ще на пташенят часто нападають леопарди, гепарди, леви.

Не варто вважати, що страуси є полохливими особинами. Вони можуть бути навіть дуже агресивними, коли потрібно відстоювати своє життя і потомство. Якщо розлютити цю сильну птицю, то вона запросто нападе на людину, яка вирішила заволодіти її територією. А дорослих страусів вважають за краще не чіпати навіть хижаки. Навіть одного сильного удару цього птаха досить, щоб поранити або навіть убити лева.

Африканські страуси (відео)

розмноження

Період статевого дозрівання починається у африканських страусів приблизно у віці між 2 і 4 роками. У цьому час самці воліють ретельно охороняти свій простір, причому його радіус може варіюватися від 2 до 15 кв. км. На цій території страуси виганяють всіх суперників.

Кінцівки і шия у таких самців стають яскравого червоного відтінку. Коли вони бачать самку, то падають на коліна і починають бути крилами, вигинати назад шию і діставати задньою частиною голови до спини. Крім того, вони видають незвичайні звуки. Коли самець набирає побільше повітря в глотку, то проштовхує його в стравохід, при цьому чути гучний утробний рев, який трохи нагадує лева гарчання.

Страуси є полігамними птахами, так що самець-домінант може спаровуватися з усіма самками в його зграї, але пару він складе тільки з сильною домінантною самкою. Разом з нею він і буде висиджувати яйця. Після спарювання новоявлений батько копає гніздо в піску. Його глибина становить приблизно 40-60 см. Всі раніше запліднені самки складають туди всі яйця. Це відбувається приблизно раз в дві доби.

Серед всіх птахів у страусів яйця найбільші, хоча якщо порівнювати з тулубом дорослої особини, вони не здаються такими великими. Середня величина становить приблизно 15-20 см в довжину, а в ширину – 11-13 см. За вагою яйця приблизно 2 кг, це дорівнює 30 курячим яйцям. Шкаралупа має товщину в 0,6 мм. Її відтінок жовтувато солом’яний, хоча зустрічаються і більш темні вона. Фактура може бути будь-хто.

Період інкубації триває приблизно від 35 до 45 діб. У нічний час на кладці сидить самець, а вдень – самки. Це пов’язано з тим, що сіруватий відтінок оперення самок є хорошою маскуванням в денний час, так що вони будуть непомітними. Іноді днем ​​кладка залишається без сторожа. У цей час її гріють сонячні промені. Через постійно висиджування багато кладки гинуть, незважаючи на те що страуси є досить турботливими. Наприклад, у великих кладках, коли в зграї дуже багато самок, самець просто не може своїм тілом укрити всі яйця.

За годину до того, як з’являться на світло пташенята, дорослі особини починають довбати яйця самостійно. Вони продалбивают дзьобом невеликий отвір, а потім б’ють туди потилицею. До речі, саме через це пташенята досить часто народжуються з ушкодженнями, які з часом зникають. Новонароджені пташенята важать приблизно 1,1 кг.

висновок

Чорний африканський страус – найбільша птах в світі. Незважаючи на те що страусів відносять до такого класу, вони не здатні літати. Ще однією особливістю є наявність тільки 2 пальців на ногах. Існує ще безліч інших відмінних рис цих особин.

Ссылка на основную публикацию